Thursday, 6 November 2014

MEMAHAMI KERNEL DAN PERBEZAAN FAT 16, FAT32 DAN NTFS


FAT16

FAT16 diperkenalkan oleh MS-DOS pada tahun 1981 (sangat tua sudah). Pada mulanya, sistem ini direka untuk mengurus fail pada pemacu liut dan berubah beberapa kali supaya ia digunakan untuk menyusun fail pada cakera. Kelebihannya adalah sistem fail FAT16 adalah serasi dalam hampir mana-mana Sistem Operasi Windows 95/98/ME, OS / 2, Linux dan walaupun Unix. Tetapi di sebalik itu, masalah terbesar FAT16 mempunyai kapasiti bilangan tetap kelompok dalam partition, jadi lebih besar keras memandu maka saiz kluster akan menjadi lebih besar, bermakna bahawa fail tidak kira betapa kecil ia akan mengambil masa 32 KB cakera. Satu lagi perkara yang buruk adalah FAT16 tidak menyokong kawalan mampatan, penyulitan dan akses dalam partition.


* FAT32

Sistem FAT32 bermula dalam tahu pada Windows 95 SP2, dan adalah pembangunan lebih daripada FAT16. Jumlah FAT32 menawarkan keupayaan untuk menampung kelompok yang lebih besar dalam partition. Ia juga membangunkan keupayaan untuk memandu adalah lebih baik daripada FAT16. Walau bagaimanapun, FAT32 mempunyai kelemahan yang tidak dimiliki FAT16 adalah terhad Sistem Operasi yang boleh mengiktiraf FAT32 Tidak seperti FAT16 yang boleh dikenali oleh hampir setiap Sistem Operasi, tetapi ia tidak kira jika anda menjalankan FAT32 pada Windows XP kerana Windows XP tidak kira apa sistem fail digunakan pada partition.

* NTFS

NTFS pada mula diperkenalkan dalam Windows NT dan adalah sistem fail yang benar-benar berbeza dalam teknologi rayuan FAT NTFS menawarkan keselamatan yang lebih baik, pemampatan fail, kelompok dan juga menyokong penyulitan data NTFS adalah sistem fail standard untuk Windows XP dan jika anda melakukan naik taraf tetap Windows anda akan diminta jika anda mahu untuk menaik taraf kepada NTFS atau terus menggunakan FAT. Tetapi jika anda telah melakukan upgrade pada Windows XP dan tidak membuat perubahan ke NTFS ia tidak menjadi masalah kerana anda boleh menukar kepada NTFS pada bila-bila masa. Tetapi ingat bahawa jika anda sudah menggunakan NTFS akan timbul masalah jika anda mahu menurunkan taraf kepada FAT tanpa kehilangan data.

Secara umum NTFS tidak serasi dengan Sistem Operasi lain yang dipasang pada komputer yang sama (Double OS) tidak dapat dikesan walaupun anda melakukan Boot permulaan menggunakan cakera liut. Untuk itu, ia adalah dinasihatkan untuk anda untuk menyediakan partition kecil yang menggunakan sistem fail FAT pada permulaan partition. Anda boleh menggunakan partisyen ini untuk menyimpan-Alat Pemulihan jika ia mendapat dalam kesusahan. Tetapi dengan teknologi sekarang yang mempunyai Windows Xp Pemulihan Alat sendiri, saya fikir ia tidak adalah begitu penting kerana keupayaan yang Alat Windows Pemulihan XP adalah cukup baik.

* Pertukaran
Swap (swap memori) adalah kawasan luar ingatan utama (contohnya pada cakera atau dalam media seperti USB flash disk, dll) yang digunakan oleh OS untuk membesarkan kapasiti memori maya (memori jumlah), supaya kita boleh menjalankan lebih program / ​​proses dalam masa yang sama, dan [beberapa] program memori yang digunakan yang tidak digunakan boleh ditukar di tempat swap pertama.

Memahami kernel dan Boot Sector

* Kernel
kernel adalah satu perisian yang merupakan sebahagian besar daripada sistem operasi. Tugasnya untuk berkhidmat pelbagai program aplikasi untuk mengakses perkakasan komputer selamat.

* Boot sektor
sektor but adalah kawasan di dalam pemacu keras adalah yang pertama diakses apabila komputer dihidupkan. Atau program yang [mendasari / membuat] teras pusat sistem operasi komputer. [Ia] telah melengkapkan kawalan (dalam) atas segala-galanya yang berlaku sistem.

No comments:

Post a Comment